Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω  

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

μακρά μη κωδικοποιημένα RNAs (lncRNAs)

         
Long non-coding RNAs (lncRNAs)

         

Ερμηνεία:

Τα μακρά μη κωδικοποιημένα RNAs [Long non-coding RNAs (lncRNAs)] είναι μετάγραφα (transcripts) μη κωδικοποιημένης πρωτεΐνης μακρύτερης των 200 νουκλεοτιδίων.

Η μεταγραφική ρύθμιση επηρεάζεται από αυτά τα lncRNAs, καθώς παρεμβαίνουν στις οδούς δράσης των  microRNA, όπως  διάφορές κυτταρικές διαδικασίες και  η ρύθμιση της γονιδιακής έκφρασης σε επιγενετικό,  μεταγραφικό και μετά- μεταγραφικό επίπεδο.

Έχει αναγνωριστεί πλέον ότι τα lncRNAs ασκούν δράση και επιφέρουν αποτελέσματα και παθολογοανατομικές διαδικασίες, όπως η πολύδυναμικότητα των βλαστοκυττάρων η νευρογένεση η ογκογένεση, κλπ Τα lncRNAs μπορεί να παίξουν σημαντικούς ρόλους που αφορούν την ανάπτυξη χρήσιμων στόχων για την πρόληψη του καρκίνου και τη θεραπεία του.

Η σημασία των μακράς κωδικοποιήσης RNSs [long non-coding RNAs (lncRNAs)] στην παθογένεση ποικίλων κακοηθειών έχει αποκαλυφθεί τα τελευταία χρόνια.

H  απορρύθμιση τους, συχνά συμβάλλει στην εξέλιξη και στην  πρόκληση ενός όγκου. Στον καρκίνο του προστάτη που είναι η πιο διαδεδομένη κακοήθεια στους άνδρες, τα  lncRNAs  μπορούν να προάγουν  την αντοχή στον  ευνουχισμό, τον κυτταρικό πολλαπλασιασμό, τη διήθηση και τη μεταστατικοί επέκταση.

Κατά τη διάρκεια της εξελίξεις του όγκου, τα lncRNAs συχνά αλλάζουν τα πρότυπα  έκφρασης. Τα επίπεδα έκφρασής τους σταθερά αυξάνουν [π.χ  HOX transcript antisense RNA, HOTAIR) ή σταθερά ελαττώνονται [μειορρύθμισμένο  RNAστον καρκίνο, DRAIC).

Στον καρκίνο του προστάτη τα   lncRNAs έχουν επίσης διαγνωστικές[ prostate cancer antigen 3, PCA3), προγνωστικές  [π.χ. 2ος χρωμοσωμικος τόπος σχετιζόμενος με τον προστάτη 1( second chromosome locus associated with prostate-1, SChLAP1) και προβλεπτικές λειτουργίες [π.χ. το σχετιζόμενο με μετάσταση μεςταγραφικό-1 του αδενοκαρκινώματος του πνεύμονα (metastasis-associated lung adenocarcinoma transcript-1, MALAT-1)]

Θεωρώντας ως  δυναμικό το ρόλο τους στον καρκίνο του προστάτη, τα  lncRNAs μπορεί επίσης να εξυπηρετήσουν ως θεραπευτικοί στόχοι που βοηθούν στην πρόληψη της ανάπτυξης ανθεκτικού στον ευνουχισμό καρκίνου, διατήρηση σταθερής της νόσου και παρεμπόδισης της επέκτασης μεταστάσεων.

 



Ετυμολογία:



Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση:

Madzia P. Kowalski, Torsten Krude
Int J Biochem Cell Biol. 2015 Sep; 66: 20–29. doi: 10.1016/j.biocel.2015.07.003
 
Maria A. Smolle, Thomas Bauernhofer, Karl Pummer, George A. Calin, Martin Pichler
Int J Mol Sci. 2017 Feb; 18(2): 473. Published online 2017 Feb 22. doi: 10.3390/ijms18020473
 
Stefanie Cerk, Daniela Schwarzenbacher, Jan Basri Adiprasito, Michael Stotz, Georg C. Hutterer, Armin Gerger, Hui Ling, George Adrian Calin, Martin Pichler
Int J Mol Sci. 2016 Sep; 17(9): 1485. Published online 2016 Sep 6. doi: 10.3390/ijms17091485
 
 


Συνώνυμα:





 Δείτε σχετικές φωτογραφίες της Google »


© Δρ. Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος,
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών


Άλλες λέξεις στην κατηγορία Γενετική: